Textil{e}tronics 2.0

soundwave1Druga izložba iz serije Textil{e}tronics tematizira nosivu tehnologiju i pametnu odjeću u kontekstu sound arta, te predstavlja niz radova nastalih kolektivnom autorskom suradnjom Diane Tješinski, Deborah Hustić i Gjine Šutića. Izložba će biti otvorena u srijedu, 4. prosinca s početkom u 21 sat u Nano galeriji, Gajeva 26, u Zagrebu. Radovi se mogu pogledati do 6. prosinca od 14 do 18h.

Projekt nastavlja istraživački koncept svoje prethodnice – međunarodne izložbe podnaslova ‘Od tekstilne do elektronske niti, od materije do modnog objekta’ u Galeriji Galženica, u ožujku, 2012. koja je tematizirala tekstilnu, elektronsku i socijalno angažiranu nit.

Na izložbi Textil{e}tronics 2.0 bit će predstavljena odjeća koja funkcionira kao glazbeni instrument poput grudnjaka teremina, jakne i majice ‘koje sviraju’ tj. funkcioniraju s ugrađenim sintesajzerima i oscilatorima. Radovi predstavljeni na izložbi bazirani su na analognoj i digitalnoj tehnologiji, te će prezentirati uporabu Arduino mikrokontrolera.

Matrica izložbe tako će se kretati oko termina wearables, fashionable technology, open source hardware, DIY / DIWO (Do-It-Yourself / Do-It-With-Others) scene, hakiranja odjeće, te recikliranja i samoodrživih sustava.

Textil{e}tronics osnovala je početkom 2012. godine Deborah Hustić kao projekt za kuriranje, kolaborativnu produkciju i praksu, te edukaciju u područjima intermedijske, novomedijske i suvremene umjetnosti s naglaskom na nosivu tehnologiju, pametnu odjeću i elektronski tekstil.

Web: http://textiletronics.org/

speaker

Diana Tješinski  – modna dizajnerica, studirala modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom  fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala na izložbama: ‘In a nutshell – Contemporary Croatian Design,  Zagreb, Brussels, Beograd, Helsinki, Maribor,  2012.g.; ‘Pregled hrvatskog dizajna  09/10’,  MUO, Zagreb, 2010.g.; ’24 sata/ stare siluete- novi materijali’, Galerija HDD-a , Zagreb, 2009.g.; ‘Pregled hrvatskog dizajna  07/08′, Zagrebački velesajam, Zagreb, 2008.g.; ’43. zagrebački salon/ primijenjene umjetnosti i dizajna, Anti dizajn/ trajne alternative’, 2009.g. Od 2013. godine aktivna u produkciji UR Instituta, I’MM_ Media laba i udruge Radiona.org. Su-voditeljica radionice ‘Ekstenzije čovjeka – Hakiranje tijela – Protetika’ u sklopu Ekstravagantnih tijela.

http://inanutshell.hr/en/exhibits/fashion/does_gold_corrode
https://dianatjesinski.see.me/
https://www.facebook.com/DianaTjesinski

Deborah Hustić – osnivačica Body Pixel Studija, voditeljica I’MM_ Media laba u Zagrebu, su-osnivačica i do-predsjednica Udruge za razvoj ‘uradi-sam’ kulture – Radiona / Zagreb Makerspace. Bavi se open source hardwareom, nosivom tehnologijom, sound artom i elektronikom kao umjetnica, blogerica  i kustosica.  Sudionica niza festivala i konferencija u domeni DIY / DIWO elektronike, novih medija i internet kulture, te razvoja edukacije putem radionica. Sudjelovala na Device_artu 4.012 i 4.013 u Zagrebu i Pragu, kurirala izložbe ‘Make.me / Hack.me – nove diverzije strujom’ u Galeriji SC, SoundART / BIOArt u Tehničkom muzeju, Elektroničke minijature u Nano galeriji. Voditeljica i su-voditeljica niza radionica za elektroniku (Tehnički muzej, OSA02 – OSA ToolBox, Ekstravagantna tijela, itd). Djeluje u grupi za eksperimentalnu elektroniku MMessy Oscillators.

http://textiletronics.org
http://bodypixelstudio.com
http://body-pixel.com
http://radiona.org

Gjino Šutić je istraživač, inovator i CEO UR Instituta. Trenutno vodi istraživanja na nekoliko znanstvenih područja (biologija, elektronika, medicina, inženjerstvo, neurologija, nanotehnologija i bioelektornika). Koristeći DIY (uradi-sam) pristup biotehnologiji kroz biohakiranje kreira i proizvodi uređaje – instrumente i materijale neophodne za rad. Član je I’MM_ Media laba (voditelj biohakerske sekcije) i su-osnivač Radione unutar kojih realizira umjetničku produkciju, te voditelj i autor projekta i termina Biotweaking. Voditelj niza radionica u području biotweakinga na festivalima i umjetničkim događanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, te su-voditelj radionice ‘Ekstenzije čovjeka – Hakiranje tijela – Protetika’ na Ekstravagantnim tijelima. U sklopu otvorenja Muzeja ulične umjetnosti u Zagrebu (rujan, 2013.) realizira Solarno drvo u parku ispred HDLU. Izložbe: SoundART / BIOArt, Make.me / Hack.me, Elektroničke minijature.

http://biotweaking.com/
http://ur-institute.org/